ХООЛ ХҮНСЭЭР ДАМЖИХ ЗООНОЗЫН ХАЛДВАРААС СЭРГИЙЛЬЕ

Хоол хүнсээр дамжих – Зоонозын халдвар өвчнүүд

  • Бруцеллёз–  Өвчтэй мал амьтны түүхий ба дутуу боловсруулсан мах, махан бүтээгдэхүүн, түүхий сүү, бяслаг, цөцгий, амьтны халуун цус зэргээр хоол боловсруулах замаар халдварлана.
  • Боом– Мах махан бүтээгдэхүүн  болон боомын үүсгэгчээр бохирлогдсон хүнсний зүйлийг дутуу боловсруулан  хэрэглэх явцад халдварлана
  • Тарваган тахал– Өвчилсөн тарваганы түүхий дотор эрхтэн болон дутуу боловсруулсан мах, махан бүтээгдэхүүнийг хоол хүнсэндээ хэрэглэх явцад халдварлана.
  • Хумхаа болон холерын вибрионоор бохирлогдсон ус, хоол хүнсний бүтээгдэхүүнийг түүхий болон дутуу боловсруулж хэрэглэх үед халдвар авч өвчилнө.
  • Бэтэг – Бэтгийн үүсгэгчээр бохирлогдсон жимс, ногоо хэрэглэх явцад халдвар авна.

Хоол хүнсээр дамжих зоонозын халдварт өвчнөөс хэрхэн сэргийлэх вэ?

  • Хоол хүнсийг сайтар чанаж, болгож хэрэглэх
  • Ан, амьтны гаралтай мах, түүхий эд, бүтээгдэхүүнийг хэрэглэхгүй байх
  • Хоол бэлтгэх, идэхийн өмнө, бие зассаны дараа гараа тогтмол савандаж угаах
  • Жимс, эмийн ургамал түүсний дараа гараа тогтмол угааж дадах
  • Цагаан идээ боловсруулахдаа гараа сайтар угааж хэрэглэх
  • Хоол хүнс бэлтгэхэд хэрэглэдэг бүх гадаргуу, сав суулга, багаж хэрэгслийг тогтмол угааж цэвэрлэх, халдваргүйтгэх
  • Гал тогоонд шавж, мэрэгч, бусад амьтан орохоос сэргийлэх
  • Ундны усны чанар аюулгүй байдлыг хангах
Таны сэтгэгдэл
0
0
0
0
0
0
Зөв
Зөв
Тэнэглэл
Тэнэглэл
Харамсалтай
Харамсалтай
Савж уналаа
Савж уналаа
Буруу
Буруу
Гайхмаар
Гайхмаар
Сэтгэгдэл (0)
ХХЗХ-ны журмын дагуу зүй зохисгүй зарим үг, хэллэгийг хязгаарласан тул ТА сэтгэгдэл бичихдээ хууль зүйн болон ёс суртахууны хэм хэмжээг хүндэтгэнэ үү. Хэм хэмжээг зөрчсөн сэтгэгдэлийг админ устгах эрхтэй.
Шинэ мэдээ