ХООЛ ХҮНСЭЭР ДАМЖИХ ӨВЧНӨӨС ХЭРХЭН УРЬДЧИЛАН СЭРГИЙЛЭХ ВЭ?
Хоол хүнсээр дамжих өвчин, хоолны хордлогот халдвар гарахад нөлөөлөх гол хүчин зүйл бол хоол хүнсийг тээвэрлэх, бэлтгэх, болгох, хадгалах, хэрэглэх үеийн эрүүл ахуй, ариун цэврийн шаардлага алдагдах явдал юм.
Бактерыг өсч үржихэд таатай хэм, чийг, орчин /pH/, атмосфер, хоол хүнс хэрэгтэй байдаг бөгөөд хүнсний бүтээгдэхүүний буруу хадгалалт, тээвэрлэлт түүнчлэн боловсруулалтын явцад эрүүл ахуй технологийн горим алдагдах, хувь хүний бууруутай үйл ажиллагаа зэргээс хамаарч чанар байдлаа алдах, орчны нөлөөлөл үйлчлэх, нян үржих нөхцөл үүсдэг.
Ийнхүү эрсдэлд өртсөн хүнсний бүтээгдэхүүн, хоол, хүнс хэрэглэснээр үүсэх өвчлөлийг хоолны хордлого гэнэ.
Бактер өсч үржих таатай орчин болдог хоол хүнсийг аюултай хоол гэнэ. Үүнд:
АНХААРАХ ЗҮЙЛС БОЛОН ЗӨВЛӨМЖ
Түргэн муудах хүнс |
Илрэх шинж тэмдэг |
- Өндөг - Мах махан бүтээгдэхүүн - Хагас боловсруулсан бүтээгдэхүүн - Нөөшилсөн хүнс - Жигнэмэг, түргэн хоол
|
- Гар хөл, мөчдөөр өвдөх - Ядрах - Өтгөн цусны судал залхагтай гарах - Суулгах - Халуурах - Дотор муухайрах - Гэдэс базлах
|
ҮДА Хоолзүйч Б.Хишигдэлгэр